Ana içeriğe atla

TİB Öğrencileri İçin

Temel İngilizce Bölümü Zorunlu İngilizce Hazırlık Öğretimi için hazırlanan 2023-2024 Akademik Yılı Öğrenci Kitapçığı'na ulaşabilirsiniz.

PEARSON ASSURED AKREDİTASYONU HAKKINDA

Yabancı Diller Yüksekokulumuzun Temel İngilizce Bölümü tarafından yürütülen İngilizce Hazırlık Programı, 10 Aralık 2019 tarihi itibariyle 1 yıl süreyle Pearson Assured Organization tarafından 92838 merkez koduyla akredite edilmiştir. Yönetim-Kurumsallık, Eğitim-Öğretim ve Ölçme-Değerlendirme alanlarında toplam 40 kalite yönetimi ve güvencesi ölçütüne uyum sağlayan Temel İngilizce Bölümümüz'ün İngilizce Hazırlık Programı'nın böylece uluslararası dil eğitimi standartlarında faaliyetini sürdürdüğü tescil edilmiştir.

İNGİLİZCE YETERLİK SINAVININ (İYS) TEST NİTELİKLERİ

İYS BÖLÜMLERİ ve İÇERİKLERİ

 

1.  İNGİLİZCENİN KULLANIMI (USE OF ENGLISH)

10 soruluk çoktan seçmeli bir boşluk doldurma testi ve 10 adet anlamca en yakın cümleyi bulma sorusundan oluşur. İngilizce Yeterlilik Sınavı puanlamasında 25/100’lik bir ağırlığa sahiptir.

 

Çoktan Seçmeli Boşluklu Paragraf Doldurma (Multiple Choice Cloze Test): 10 soruluk çoktan seçmeli boşluk doldurma tipi sorularda adaylardan içinde boşluklar bulunan bir metni okumaları, cümle yapısı ve metin konusunu dikkate alarak metindeki boşluğa uygun cevabı seçenekler arasından bulmaları beklenir. Her bir soru 1.25 puandır.

 

Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma (Closest Meaning): İngilizcenin Kullanımı bölümünün ikinci bölümü olan bu kısımda 10 soru bulunmaktadır. Öğrencilerin verilen cümleye en yakın anlamı içeren cümleyi seçenekler arasında bulma becerisi ölçülmektedir. Bu bölümde öğrencilerin cümle seviyesinde okuma becerisinin yanı sıra dil bilgisi ve dile hâkimiyet becerisi de test edilmektedir. Öğrencilerin verilen cümleye en yakın anlam içeren cümleyi hem dil bilgisi hem de kelime bilgisini kullanarak bulmaları beklenmektedir. Her bir soru 1.25 puandır.

 

2. OKUMA (READING)

 

Okuma Metinleri (Reading Texts):

Sınavın bu bölümünde okuma becerisi test edilmektedir. İki farklı metnin olduğu bu bölümde her bir metinle ilgili yedi çoktan seçmeli soru sorulmaktadır. Her bir soru 1.25 puandır. Adayların verilen dört şık içinden doğru olanı seçmeleri istenmektedir. Bu bölümde kullanılan soru tipleri detaylı okuma, ana fikri bulma, metinden kelimenin anlamını çıkarma, metin içindeki kelime referanslarını (references) ve konu tümcesini bulma (topic sentence) gibi becerileri ölçmektedir. Metinlere yönelik çıkarımda bulunma (inference), metnin türünü, yazarın amacını ve konuya ilişkin tutum ile tavrını tespit etme gibi üst düzey okuma becerilerini ölçen sorular da yer almaktadır. Ayrıca, tarama (scanning) ve özarama (skimming) alt okuma becerileri sınavda detaylı bilgiyi bulma soruları aracılığıyla ölçülen okuma becerilerindendir.

 

Paragraf Tamamlama (Paragraph Completion):

Okuma bölümünün bir parçası olan ve yine okuma ve okuduğunu anlama becerisini ölçen 6 adet çoktan seçmeli paragraf tamamlama sorusundan oluşmaktadır. Paragraftaki boşluğun bulunduğu yerler şu şekildedir: iki ana fikir cümlesi, iki detay cümlesi ve iki sonuç cümlesi. Bu bölümde öğrencilerden paragrafın bütünlüğünü sağlayan cümleyi verilen şıklar içerisinden bulmaları beklenmektedir. Her bir soru 1.25 puandır.

 

Okuma metinleri ve paragraf tamamlama bölümlerinden oluşan okuma bölümünün İngilizce Yeterlilik Sınavı toplam puanlaması içindeki ağırlığı 25/100’tir.

 

3. DİNLEME (LISTENING)

Dinleme bölümü, dinlerken cevaplama ve not alarak cevaplama olarak iki ana bölümden oluşmaktadır. Toplam 14 sorunun bulunduğu dinleme bölümünün İngilizce Yeterlilik Sınavı içindeki toplam puan ağırlığı 25/100’tir.

 

Dinlerken Cevaplama (While Listening)

Birinci bölüm olan dinlerken cevaplama bölümünde bir radyo programı veya karşılıklı bir konuşma türünde bir adet dinleme parçasıyla ilgili 6 adet çoktan seçmeli soru sorulmaktadır. Öğrenciler dinleme parçasını iki kere dinleyecektir. Her bir soru 1,5 puandır. Bu bölümdeki sorular, öğrencilerin dinleme esnasında soruları yanıtlama becerisini ölçmektedir.

 

Not Alarak Cevaplama (Note-taking)

Bu bölümde detaylı dinlemeye ve dinlerken not almaya yönelik daha akademik bir beceri olan not alarak soruları yanıtlama becerisi ölçülmektedir. Öğrenciler kendilerine verilen not alma kâğıdını inceledikten sonra yaklaşık 8-10 dakikalık bir dinleme parçasını iki defa dinlemektedir. Ardından soru kâğıtları dağıtılmaktadır. Dinleme parçaları yarı akademik ve akademik niteliktedir. Ana fikri bulma, sayılar-tarihler-yüzdelikler gibi istatistiksel bilgileri yakalama, not alınan bilgi veya kelimelerle detaylı anlama sorularını cevaplama ve konuşmacının konuya yönelik tutumunu, duygularını, yaklaşımını ölçen sorular olmak üzere toplam 8 soru sorulmaktadır. Her bir soru 2 puandır.

 

4. YAZMA (WRITING)

 

İngilizce Yeterlilik Sınavının (IYS) son bölümü, yazma becerisini ölçmektedir. Bu bölümde öğrencilerin bir konu üzerine en az 250 ila 300 kelime arasında neden-sonuç (cause / effect essay) ya da fikir belirtme kompozisyonu (opinion essay) türlerinden birinde bir kompozisyon yazmaları beklenmektedir. Öğrencilere ilgili kompozisyon türlerinin her birinden bir adet olmak üzere toplam üç konu verilmektedir ve bu konulardan birini seçmeleri istenmektedir. Bu bölümün İngilizce Yeterlilik Sınavı içindeki toplam ağırlığı 25/100’tir.

 

İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVI (İYS)  UYGULAMA PROSEDÜRÜ

 

YTÜ YDYO Yeterlik Sınavı (İYS) bir akademik yılda Eylül, Ocak ve Haziran olmak üzere üç ana dönemde yapılır. Çeşitli ek yerleştirmeler nedeniyle YTÜ’ye kayıt olan öğrenciler için bu ana dönemler dışında İYS’ler de ihtiyaç durumunda yapılır.

 

Eylül ayındaki İngilizce Yeterlilik Sınavı, iki ana aşamada yapılır. İNGİLİZCENİN KULLANIMI ve OKUMA bölümlerini içeren birinci aşamaya YTÜ’ye o akademik yıl kayıt olan tüm öğrenciler girer. Bu bölümde 50 üzerinden 25 alamayan öğrenciler ikinci aşamaya giremez ve Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Programının ilgili düzeylerine yerleştirilir. İlk aşamadan 50 üzerinden 25 alarak geçen öğrenciler DİNLEME ve YAZMA bölümlerinin olduğu ikinci aşamaya geçer. Bu bölümden ilk aşamadaki notlarıyla birlikte toplam 59 ve altında puan alırlarsa ilgili düzeylerden birine yerleştirilir. Sınav sonunda toplamda 100 üzerinden 60 alan öğrenciler bölümlerine geçer. Beklemeli öğrenciler için sınavın birinci aşamasından 25 puan alma koşulu aranmaz. 

 

Ocak ve Haziran aylarındaki İngilizce Yeterlilik Sınavı’na devamsızlık sorunu yaşamayan, dönem içi/akademik yılsonu başarı notu koşulunu sağlayan tüm öğrenciler ile beklemeli öğrenciler girebilirler.

 

Aşağıda hazırlıktan beklemeli öğrenciler ve çeşitli yatay geçiş programları yoluyla YTÜ’ye başvuruda bulunan öğrenciler için örnek çalışma materyalleri verilmiştir.

 

 

ÖRNEK ÇALIŞMA MATERYALLERİ

 

DİNLEME:

Listening  Note-taking Strategies

Revising Organizing Notes

Sample Note-taking Sheet for Sample IYS

Self-study material for Note-Taking for IYS Listening

 

 

NOTETAKING 1:

An Introduction to Note Taking 1 Answer Key

An introduction to Note Taking 1 Tapescript

An Introduction to Note Taking 1 Task Sheet.

The Secret to a Successful Vacation

 

NOTETAKING 2:

An introduction to Note Taking 2 Tapescript

An Introduction to Note Taking 2 Task Sheet.

Australia.mp3

Introduction Note-taking 2 Answer Key.

 

OKUMA:

STRATEGIES FOR ACADEMIC READING

Author's Attitude/Tone and Purpose

 

FINDING MAIN IDEAS:

Finding Main Ideas

 

GUESSING UNKNOWN VOCABULARY:

Guessing meaning of unknown words

Guessing Vocabulary in Context

Understanding vocabulary in context

 

MAKING INFERENCES:

Inferencing

 

YAZMA:

Reminder for memorized essays in IYS

Cause-Effect Essay_IYS SAMPLE

Opinion Essay_IYS SAMPLE

 

 

SAMPLE EPE:

Session I (Sample EPE)

Session II (Sample EPE)

Note-Taking Questions (Session II-Sample EPE)

Sample EPE WRITING

Listening Scripts (Session II-Sample EPE)

Sample EPE-Answer Key (Session I & Session II)

While Listening Audio

Note-Taking Audio

 

 

EPE Practices:

EPE_PRACTICE_1_Students_Copy.pdf

EPE_Practice_1_Audios_YouTube_Links.pdf

EPE Practice 1_Answer Key for Students

 

EPE_PRACTICE_2_Students_Copy.pdf

EPE_Practice_2_Audios_YouTube_Links.pdf

EPE Practice 2_Answer Key for Students

TEMEL İNGİLİZCE BÖLÜMÜ MUAFİYET KOŞULLARI

 

Öğrencilerin, zorunlu İngilizce hazırlık öğretiminden ve İleri İngilizce I ve İleri İngilizce II derslerinden muaf sayılabilmeleri için İngilizce Yeterlik Sınavından almaları gereken en düşük puanlar ile harf karşılıkları ve değerleri şöyledir:

 

Sınav türü

Muafiyet için Alınması Gereken Puanlar

Hazırlık

İleri İngilizce I ve İleri İngilizce II

İYS

60 (CB / 2.50)

70 (BB / 3.00)

 

Yıldız Teknik Üniversitesi Senatosu tarafından İngilizce Yeterlik Sınavına eşdeğerliği kabul edilen sınavlar ile bu sınavlardan zorunlu İngilizce hazırlık öğretiminden muafiyet için gereken puan aralıkları ve başarı notları aşağıdadır:

 

SINAVLAR

CB

BB

BA

AA

YDS/e-YDS/YÖKDİL

60-69

70-79

80-89

90-100

TOEFL IBT

72-83

84-95

96-107

108-120

PTE Akademik

55-70

71-77

78-83

84-90

 

 

Yukarıdaki tabloda bulunan sınavların geçerlik süreleri şöyledir: TOEFL ve PTE Akademik 2 yıl, YDS, e-YDS ve YÖKDİL 5 yıl.

ÖSYM tarafından yayınlanan Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerliklerini Belirleme Yönergesi 6. madde 3. fıkra d bendi uyarınca uluslararası bir yabancı dil sınavına eşdeğerlik verilmesinde ve sürdürülmesinde sınavın Türkiye’de yapılıyor olması halinde devlet üniversitelerine ait binalarda yapılması şartı bulunmaktadır. Aksi takdirde sınav sonuçları kabul edilmeyecektir.

İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı öğrencilerinin hazırlık öğretiminden muaf sayılabilmeleri için İYS’den almaları gereken en düşük puan ile harf karşılığı ve değeri aşağıdadır:

 

Sınav türü

Muafiyet için Alınması Gereken Puanlar

Hazırlık

İYS

85(BA / 3.50)

 

 

SINAVLAR

BA

AA

YDS/e-YDS/YÖKDİL

85-89

90-100

TOEFL IBT

102-107

108-120

PTE Akademik

81-83

84-90

 

 

Son olarak Ana dili İngilizce olan bir ülkede öğretim dilinin de İngilizce olduğu ortaöğretim kurumlarında en az son üç yılında eğitim görüp ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamlamış olan öğrenciler de zorunlu İngilizce hazırlık öğretiminden muaftır.

Zorunlu İngilizce hazırlık öğretiminden muafiyet sağlayan belgelerin asıllarının Temel İngilizce Bölüm Başkanlığı’na muafiyet talebine ilişkin bir dilekçe ile elden teslim edilmesi gerekir. Söz konusu belgeler Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir, kabul edilen belgeler geçerli olduğu eğitim-öğretim dönemine işlenir. Bu belgelerin bölümlerin ders kayıt tarihleri sonrasında teslim edilmesinin sonuçlarından öğrenci sorumludur.

 

  • ÖĞRENCİLERİN UYMASI ZORUNLU KURALLAR

Yabancı Diller Yüksekokulu’nda öğrencilerin verimli ve olumlu bir öğrenme ortamı için uyması zorunlu olan birtakım kurumsal kurallar vardır. Bu kuralların ihlali Yabancı Diller Yüksekokulu Disiplin Yönetmeliğine göre disiplin soruşturmasına neden olacağından bu konuda gereken özeni göstermeniz eğitim hayatınız için önem taşımaktadır.

Derslerde

1. Derslere zamanında gelmeli ve geç kalmamalısınız.

2. Size öğretmenleriniz tarafından verilen ödevleri zamanında ve tam olarak yapmalısınız.

3. Derslere gelirken her türlü ders materyalinizi (kitap, sözlük, vb.) mutlaka yanınızda getirmelisiniz.

4. Öğretmeninizin sizin için planladığı öğrenme etkinliklerine yapıcı bir şekilde katılmalısınız.

5. Derslerde akıllı telefonlarınızı sadece eğitim amaçlı olarak kullanmalısınız.

6. Arkadaşlarınıza ve öğretmeninize karşı saygılı ve nazik olmalısınız.

7. Ödevlerinizde başkalarına ait fikir ve yazıları kullanmamalısınız. Bu Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre ciddi bir disiplin suçudur.

8. Yabancı Diller Yüksekokulu’nun eğitim-öğretim demirbaşları ve donanımına zarar vermemelisiniz. Öğrenciler verdikleri zararı karşılamakla yükümlüdür.

9. Orijinal kitap kullanmalı ve 5846 sayılı ‘Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na uymalısınız.

10. Arkadaşlarınızın ve öğretmenlerinizin kişisel alan ve haklarına saygı duymalısınız.

 

Ders dışında

1. Öğretmeniniz dersin ilk 15 dakikası içinde sınıfa gelmemişse, durumu derhal Temel İngilizce Bölüm Başkanlığı’na (A 303 numaralı oda) haber verin.

2. Başta İngilizce Yeterlik Sınavı olmak üzere herhangi bir sınava girmeye hak kazanıp kazanmadığınızı, sınav yer, tarih ve saatini takip etmek sizin yükümlülüğünüzdür.

3. Yabancı Diller Okulu Binası ve ‘Sigarasız Alan’ olarak belirlenen alanlarda içinde sigara içmek kesinlikle yasaktır. Güvenlik görevlilerinin bu konudaki uyarılarına uymak zorundasınız.

4. Sınav esnasında telefonları görevli öğretmeninize teslim etmelisiniz; telefonunuzun çalması ya da üzerinizde telefon bulunması halinde sınav kâğıdınız alınır, kopya muamelesi uygulanır, sınavınız iptal edilir ve hakkınızda Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre disiplin soruşturması açılır.

AKADEMİK DESTEK MERKEZİ

Akademik Destek Merkezi, TİB öğrencilerinin İngilizce öğrenimlerine destek olmak ve dil becerilerini geliştirmek amacıyla kurulan, müfredat dâhilinde etkinlik ve çalışmalar içeren destek merkezidir. Akademik Destek Merkezi üç alanda faaliyet göstermektedir:

 

1. Öğrenme Merkezi (Learning Hub):

Öğrenme Merkezi, TİB öğrencilerimizin, İngilizce öğrenme süreçlerine yardımcı olmak ve ders saatleri dışında yapacakları çalışmaları desteklemek amacıyla oluşturulan müfredat destekli destek merkezidir. Öğrencilerimiz öğrenme merkezinde öğretim görevlileri dersleri ile ilgili sorular, destek almaları gerektiklerini düşündükleri konular üzerine çalışabilmektedir.

 

2. Yazma Merkezi (Writing Center):

Yazma Merkezi, TİB öğrencilerimizin yazma derslerine destek amacı ile açılan akademik destek merkezidir. Öğrencilerimiz bu akademik destek birimimizde, yazma becerilerini geliştirmek için öğretim görevlilerinden destek almaktadır.

 

3. Konuşma Kulübü (Speaking Club):

TİB öğrencilerimizin konuşma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olan kulüptür. Konuşma Kulübü’nde her hafta düzenlenen farklı konuşma etkinlikleri ile öğrencilerin konuşma becerileri geliştirilmeye çalışılır.

 

Akademik Destek Merkezi Saatleri ve Kayıtlar

Akademik Destek Merkezi çalışma saatleri ve kayıt süreci ile ilgili bilgilendirmeler, YDYO internet sayfası duyurularında yayınlanacaktır.

Temel İngilizce Bölümündeki öğrenciliğiniz boyunca uymanız gereken kurallar bazı prensiplere bağlıdır. Bu kural ve prensipler her akademik yılın başında Yüksekokul yönetimi tarafından yapılan Temel İngilizce Bölümü Öğrencileri için Oryantasyon Programında, öğretmenleriniz tarafından size gösterilen İlk Gün Sunumlarında ve sınıf panolarında öğrencilerle paylaşılır. Aynı zamanda tüm kural ve prensipler Yabancı Diller Yüksekokulu internet sayfasında da öğrencilerle paylaşılmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu disiplin işlemlerinde Yükseköğretim Kanunu içinde yer alan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği esas alınır. Bu yönetmeliğe Yabancı Diller Yüksekokulu internet sayfasındaki Öğrenci sekmesinden ulaşabilirsiniz.

a. Sınıf İçi

Yabancı Diller Yüksekokulu Sınıf İçi Disiplin Süreçleri aşağıdaki adımlardan oluşur:

1. Problemli bir davranış ilk defa görüldüğünde öğretmen öğrenciyi uyarır ve onunla konuşur.

2. Eğer problemli davranış devam ederse, öğretmen bir belge doldurup imzalar ve öğrenciden de bu belgeyi imzalamasını ister.

3. Öğretmen imzalanmış olan belgeyi Temel İngilizce Bölüm Başkanlığı'na teslim eder. Bölüm başkanı veya yardımcısı öğrenciyle konuşur ve devam eden problemli davranışın sonuçları hakkında öğrenciyi uyarır.

4. Problemli davranış üçüncü kez görülürse, öğretmen bir rapor daha doldurup Temel İngilizce Bölüm Başkanlığı’na teslim eder ve disiplin süreçleri başlatılır.

Problemli davranışın ne olduğuna bağlı olarak disiplin süreci daha erken aşamalarda da başlatılabilir.

 

b. Kopya Çekmek veya Kopyaya Teşebbüs Etmek

Eğer gözetmenlikle görevli öğretim elemanı sınavlarda bir öğrenciyi kopya çekerken ya da kopya çekme amaçlı materyal olarak değerlendirilebilecek herhangi bir materyalle yakalarsa

1. Öğrencinin sınava devam etmesine izin vermez. Söz konusu öğrencinin sınav kâğıdı ya da soru kitapçığı ve öğrencinin üzerinde bulunan kopya çekme amaçlı materyal olarak değerlendirilebilecek tüm belgeler alınır.

2. Sınav paketinde bulunan Olay Rapor Formu detaylı bir şekilde doldurur ve öğrencinin üzerinde bulunan kopya çekme amaçlı materyal olarak değerlendirilebilecek tüm belgelerle birlikte Temel İngilizce Bölüm Başkanlığı’na teslim edilir.

3. Bu öğrenci hakkında Yabancı Diller Yüksekokulu internet sayfasından da erişilebilen Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre soruşturma açılır.

Soruşturma sonucunda kopya çektiği ya da kopyaya teşebbüs ettiği kanıtlanan öğrenci hakkında söz konusu Yönetmeliğin öngördüğü cezalar uygulanır.

 

c. Akademik Çalışmalar

Bilgi Hırsızlığı, bilimsel usullere uygun biçimde gerekli atıfları yapmadan, kaynak göstermeden veya uygun şekilde izin almadan başkalarının fikir, metot, veri, eser ve yayınlarını kısmen veya tamamen kendisine aitmiş gibi sunmak ve yayımlamaktır.  Bilgi Hırsızlığı, YTÜ YDYO Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ne ve Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ne göre disiplin suçu sayılır ve Bilgi Hırsızlığı yapan öğrenciler hakkında disiplin prosedürü başlatılır.

 

Yukarıda belirtilen kurallar da dâhil olmak üzere, Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde belirtilen kurallara uymayan öğrenci, Disiplin Kurulu’na sevk edilir. Disiplin Kurulu’nun yaptığı değerlendirme neticesinde öğrenci uyarı, kınama veya uzaklaştırma cezası alabilir. Ayrıca, alınan disiplin kurulu kararları öğrenci dosyalarına işlenir.

  • YDYO KİTAPLIĞINDAN YARARLANMA KOŞULLARI

Yabancı Diller Yüksekokul Kitaplığı 2. kattadır. Farklı düzey ve çeşitte kaynak kitapların bulunduğu bu kitaplıktan Yabancı Diller Yüksekokulu Temel İngilizce Bölümü öğrencileri, Temel İngilizce Bölümü Öğrenci İşleri Biriminden alacakları Öğrenci Belgesini ve YTÜ kimlik kartlarını kitaplık görevlisine ibraz etme şartı ile 09:00-16:30 saatleri arasında YTÜ kitaplığından yararlanabilirler. Kitaplıktan ödünç kaynak alma işlemleri aşağıdaki koşullar kapsamında gerçekleştirilecektir:

 

1. Kitaplıktan yararlanmak isteyen bütün öğrenciler kitaplıkta görevli personele veya asistan öğrencilere hangi grupta ders aldığını gösteren ÖĞRENCİ BELGESİNİ ve YTÜ KİMLİK KARTINI göstermek zorundadır.

2. Ödünç alınan kitapların imza karşılığı teslim alınıp aynı şekilde imza karşılığı teslim edilmesi zorunludur.  Bir başkası adına kitap ödünç alma ve teslim işlemi gerçekleştirilemez.

3. Kitaplıkta mevcut derecelendirilmiş hikaye kitapları (graded Readers) 15 güne kadar, romanlar (novels) ise 21 güne kadar ödünç alınabilir.

4. Kitaplıkta bulunan sözlükler (dictionaries) ve yurt içi ve dışı İngilizce yeterlik sınavlarına hazırlık kitapları (IELTS, TOEFL, PTE, YDS vs) okul dışına çıkarılacak şekilde ödünç verilmez. Bu kitaplardan günü birlik faydalanmak isteyenler yine kitaplık görevlisine Öğrenci Belgesini ibraz edip YTÜ Kimlik Kartını bırakmak şartıyla aynı gün mesai saati sonuna kadar iade edecek şekilde ödünç alabilirler.

5. Ödünç alma işlemi yapılmamış kitapları YTÜ YDYO binası dışına çıkartmak yasaktır.

6. Kitaplık kaynaklarını izinsiz olarak dışarı çıkarmaya çalışanlar hakkında disiplin işlemi yapılır.

7. Kitap iadelerindeki / kayıplarındaki gecikmelere YTÜ YDYO Yönetim kurulunca alınan karar doğrultusunda cezai işlem/disiplin işlemi uygulanmaktadır.

8. Kullanıcıların özel eşyalarını koruma sorumluluğu kişiye aittir. Kitaplıkta özel eşyaların kaybolması ya da çalınması durumunda YTÜ YDYO sorumluluk kabul etmez.